העולם של היום ללא ספק דינמי ומאתגר הרבה יותר מפעם. החיים עצמם אולי נהיו קלים ביותר בזכות אין ספור פיתוחים טכנולוגיים אשר מקלים עלינו מאוד את החיים, אך נדמה שלאנשים נהיה יותר זמן להתעסק אחד עם השני ולפגוע אחד בשני. הזמן הפנוי של האנשים בתוספת רשת האינטרנט והרשתות החברתיות אשר הפכו להיות זירת התגוששות מפילה חללים רבים, גרמו ללא מעט נפגעים אשר נפגעו ברמות כאלה ואחרות בבריאות הנפש שלהם. היכולת של כל אדם שעומד מאחורי מקלדת לכתוב את מה שהוא רוצה אפילו מבלי להזדהות, גורמת לאין ספור מקרים של פגיעות שונות בכל תחום כמעט. זה יכול להיות פגיעות על רקע חברתי, שיימינג, פגיעות מיניות וכן הלאה. בשנים האחרונות יכולים מטפלי הנפש להצביע בצורה ברורה על מגמת עלייה בפונים אליהם כאשר הפגיעה והבעיה ממנה הם סובלים התחילה כתוצאה משימוש ברשת.
מה ניתן לעשות אל מול התופעה?
בעוד שכאשר מדובר על אנשים מבוגרים הם מבינים את הסכנה העומדת מולם, ויכולים במידה מסוימת להגן על עצמם מפני הסכנות שאורבות לבריאות הנפש בשימוש באינטרנט וברשתות החברתיות, ילדים ובני נוער הם תמימים יותר מטבעם וחשופים הרבה יותר לפגיעות שונות אשר יכולות לפגוע במידה ניכרת בבריאות הנפש שלהם, ולעיתים לגרום אפילו לנזקים בלתי הפיכים כמו פגיעה בגדילה, בביטחון העצמי ואף פגיעות חמורות מכך. בשביל להתגונן ולהגן על הילדים הוקמה תנועת הנוער לקידום בריאות הנפש אשר עוסקת בקידום נושא בריאות הנפש אצל ילדים, והגנה עליהם מפני פגיעות נפשיות הנגרמות לא רק כתוצאה משימוש בטכנולוגיה אלא ממגוון רחב של דברים מסוכנים הקיימים גם בעולם האמיתי.
האם פגיעות בבריאות הנפש אצל ילדים חמורות יותר?
ישנה נטייה לחשוב כי דווקא בגלל שמדובר על ילדים בריאות הנפש היא נושא פחות חמור מאחר ויש להם עוד שנים רבות אשר יכסו על הפגיעה ויגרמו להם לשכוח ממנה. אולם, המציאות מראה כי כאשר מדובר על פגיעות חמורות אשר נגרמות לבני נוער וילדים בגילאים צעירים, מדובר לא אחת על נזק בלתי הפיך לבריאות הנפש של הילדים כאשר במהלך השנים לא פעם הבעיה מחריפה וגורמת להגעה למחוזות לא נעימים. כאשר מדובר על ילדים הטיפול בבריאות הנפש שלהם בשלב מוקדם יכול להיות קריטי במיוחד ויכול להביא לשיפור משמועתי והצלה משמעותית של בריאות הנפש של הילד הן בטווח הקרוב והן בטווח הרחוק בזכות העובדה כי מדובר עדיין על ילד רך בשנים.